Dospela a nenaplaćena faktura – Crveno, žuto ili zeleno?

Dospela a nenaplaćena faktura – Crveno, žuto ili zeleno?

Kako reagujemo kada primetimo da zaposleni ignoriše ili je očigledno nezainteresovan za sprovođenje jasno izdatog radnog naloga?

Gotovo je nepotrebno naglasiti da nedostatak nedvosmislene sankcije u takvoj situaciji ima dalekosežne posledice ne samo u odnosu na pojedinačni slučaj i dalji odnos samog zaposlenog prema nama kao poslodavcu, već će dovesti i do pada morala u kolektivu kao celini. Ukoliko bi se takvo ponašanje tolerisalo na duže staze, nastala okolnost bi nakon određenog vremena dovela do akutnih poremećaja na koje bismo veoma teško mogli primeniti prostu “aspirin terapiju”.

Suštinu problema u pomenutom primeru verovatno čini samo jedna njegova karakteristika – nedostatak naše pravovremene i odgovarajuće reakcije dovodi do ubeđenja okoline da smo i sami očigledno nezainteresovani za poslovne procese koje predvodimo.

Drugim rečima, ukoliko ni mi sami sebe ne shvatamo ozbiljno, nije nikakav problem ako to ne čine ni oni sa kojima smo u određenom poslovnom odnosu.

I dok je i više nego izvesno da je navedeni scenario gotovo nezamisliv, ne samo u odnosu prema zaposlenima, nego kada su u pitanju i ostali segmenti našeg poslovanja (poput zaliha, specifičnih znanja koja posedujemo, odnosa prema državnim organima i ovima slično), ipak čini se da domaća privredna realnost otkriva kako, ma koliko to neverovatno delovalo, postoji sfera poslovanja u kome velika većina nas ipak ne misli baš uvek ozbiljno ono što kaže.

Na šta konkretno ciljam?

Da li ste se ikada zapitali kakvu poruku šaljete svom kupcu svaki put kada mu o dospelosti neizvršene novčane obaveze ne ukažete da je prošao rok za njeno plaćanje? Stavljate mu do znanja da, iako ste je sastavili i izdali, ta faktura za vas baš i nije neka “hartija od vrednosti”. Možda ona za knjigovođu i poreske organe predstavlja verodostojnu knjigovodstvenu ispravu, ali joj vi ne pridajete veći značaj od obične dobronamerne sugestije.

Uzmimo semafor kao primer. Crveno svetlo znači da je prolaz zabranjen. Zeleno svetlo znači da je prolaz slobodan. Žuto nam stavlja do znanja da će uskoro da dođe do promene između te dve opcije.

Za iole ozbiljnog učesnika u saobraćaju (kome je bar malo stalo do toga da, u najboljem slučaju, ne bude ozbiljno povređen) je i više nego jasno da zeleno i crveno nisu samo dobronamerne sugestije kako bi se na određenoj raskrsnici trebalo ponašati. Naravno da postoje situacije kada je i više nego očigledno da gustina saobraćaja ne zahteva da se na crvenom zaista stane, ali zahvaljujući ozbiljnosti koju raskrsnica zahteva, svi mi ipak zastanemo i sačekamo da se svetlo promeni u zeleno.

Ista analogija se može primeniti i na dospelu a ne naplaćenu fakturu. Dok je svetlo zeleno, vaš kupac može da bira kog će od tih osam dana od dana izdavanja izvršiti obavezu naznačenu na računu. Osmog dana se uključuje žuto svetlo i ukazuje da će uskoro doći do značajne promene. Nakon devetog dana je svetlo crveno i vaš kupac nema drugu opciju osim da dospelu fakturu plati. Ukoliko nakon devetog dana njegovo ignorisanje jasne obaveze ne dovede do vaše jasne i nedvosmislene sankcije, tada za vas crveno svetlo nema onaj značaj koji bi po prirodi stvari morao da ima. Posledice će, kao što je to bio slučaj sa zaposlenim sa početka ovog zapisa, biti mnogo više od bezazlenih.

Ukoliko se i nakon devetog dana ponašate kao da je još uvek svetlo zeleno, nije nikakvo čudo da vam je privredni saobraćaj u kolapsu. Zamislite saobraćajca kome je sasvim svejedno da li poštujete semaforsku signalizaciju. Crveno nije sugestija da se, eto, zastane. To je obavezna naredba “stop!” čije ignorisanje može da vas košta života.

Tako i vi, nakon što ste fakturu izdali i dostavili svom kupcu, niste mu dali sugestiju da plati u roku od osam dana, već ste stvorili jasnu obavezu. Ukoliko je ni sami ne doživljavate kao nešto ozbiljno, onda nemojte da se bunite ukoliko je ni kupac “baš nešto ne zarezuje”.

Svaki put kada u svojoj firmi uključite crveno svetlo, nemojte se ponašati kao je još uvek zeleno. U protivnom, gustina saobraćaja će pre ili kasnije dovesti do kolapsa. Lako se može dogoditi da zbog svoje neozbiljnosti na jednoj od raskrsnica zakoračite u prilično nepopularnu jednosmernu ulicu – Bulevar Stečaja.